De meeste startende ondernemers schrijven zich in als een eenmanszaak bij de Kamer van Koophandel. De keuze is begrijpelijk: het is eenvoudig en als starter fiscaal vaak voordeliger dan een BV-structuur. Toch is het niet altijd de beste rechtsvorm voor een onderneming, zeker niet wanneer je onderneming groeit en het resultaat stijgt. Wanneer is het verstandig om je eenmanszaak om te zetten naar een BV?
Gaat het goed met uw bedrijf en/of u vindt dat de risico’s te groot worden om dit individueel te dragen. Dan kan dit het moment zijn voor keuze van een andere ondernemingsvorm. Timmermans Administratie & Advies kan voor u de berekeningen maken en de informatiestroom naar de Belastingdienst en notaris regelen.
Als ondernemer van een eenmanszaak ben je voor je gehele vermogen aansprakelijk. Ben je een groeiende onderneming en loop je daardoor steeds meer risico’s? Na oprichting van de BV ben je nog slechts aansprakelijk tot het in de BV gestorte bedrag. Je privévermogen is dus in beginsel veilig gesteld tegen claims van schuldeisers. Onderstaand een greep van omstandigheden waarbij het verstandig is om je eenmanszaak om te zetten naar een BV:
- Indien er kapitaalbehoefte is en er financieringen aangegaan worden
- Ondernemingsrisico’s zijn dusdanig dat die niet in privé gedragen kunnen worden
- Fiscale argumenten maken een andere ondernemingsvorm zinvol of noodzakelijk
- Overgang naar de B.V. in het zicht van een bedrijfsoverdracht